×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een terras met Padouk terrasplanken: hoe ga je te werk?

Voor het aanleggen van een houten terras kan je kiezen uit verschillende houtsoorten. Eén van de meest populaire houtsoorten is ongetwijfeld padouk, of soms ook wel geschreven als padoek. Padouk is een bijzonder duurzame houtsoort die afkomstig is uit West en Midden Afrika, voornamelijk Gabon en Kameroen. Het kernhout is fraai koraalrood tot paarsbruin, en het spinthout is crèmekleurig. Maar het is vooral het koraalrode kernhout dat padouk z'n unieke uitstraling geeft.

Padouk is heel duurzaam en makkelijk te onderhouden. Een padouk terras heeft een levensduur van makkelijk 25 jaar. Net daarom is padouk zo populair als houtsoort voor stijlvolle buitenterrassen. De keerzijde van de medaille is dat padouk omwille van zijn lange levensduur ook een vrij dure houtsoort is.

Laten we in dit artikel eens stilstaan bij padouk als houtsoort voor terrassen. Wat zijn de voordelen en nadelen van padouk terrassen? Waarop moet je letten bij het plaatsen en onderhouden van padouk terrassen? En hoeveel bedraagt de kostprijs?

In dit artikel:

padoek terras © Shutterstock - Een padoek terras heeft vaak een moderne en exotische uitstraling

Kenmerken van padouk hout

Afrikaans padoek is dus een zeer duurzame houtsoort die voornamelijk te vinden is in West en Midden Afrika. Omwille van z'n hoge duurzaamheid en uitzonderlijke stabiliteit is padouk zeer geschikt voor buitentoepassingen. Je kan padouk dus gebruiken voor terrasplanken, maar de houtsoort is ook heel geschikt voor buitenschrijnwerk. Zo wordt padouk ook regelmatig gebruikt voor buitenmeubelen.

Padouk heeft trouwens ook een zeer zuivere metallische resonantie, wat de houtsoort ideaal maakt voor de aanmaak van muziekinstrumenten.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


padouk terras © Shutterstock - Een dakterras met stijlvolle padouk terrasplanken bij avond

Voordelen en nadelen van een padouk terras

Padouk is een heel populaire en veelgebruikte houtsoort voor terrassen. Het is ook een vrij dure houtsoort. Het is daarom belangrijk om voordelen en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Laten we de voordelen en nadelen van padouk als terrashout eens naast elkaar leggen.

Voordelen van een padouk terras

padoek terras © Shutterstock - Een padoek terras heeft heel wat interessante voordelen

+ Padouk is een heel harde en duurzame houtsoort. Een terras met padouk terrasplanken heeft dan ook een lange levensduur, indien je er geen te zotte dingen mee doet. Een padouk terras gaat makkelijk 25 jaar mee.

+ Bovenop de lange levensduur hoef je een padouk terras niet intensief te onderhouden. Wil je het vergrijzingsproces z'n gang laten gaan, dan is een jaarlijkse poetsbeurt voldoende. Later in dit artikel gaan we dieper in op het onderhouden van een padouk terras.

+ Padouk terrasplanken hebben ook hun looks mee. Padouk planken hebben een koraalrode tot roodbruine tint, waardoor ze er heel modern, bijna exotisch uitzien. Ze komen natuurlijk ook uit West en Midden Afrika, waar ze hun exotische uitstraling vandaan halen.

Nadelen van een padouk terras

Het voornaamste nadeel van padouk als houtsoort voor terrassen is natuurlijk hun relatief dure prijs. Zeker in vergelijking met concurrenten, zoals Bankirai en Cumaru, zijn ze iets duurder qua prijs. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van padouk terrassen.

Padouk terrasplanken hebben een mooie roodbruine tint. Maar net als alle andere houtsoorten zullen ze vergrijzen onder invloed van UV-straling. Ze zullen na verloop van tijd hun mooie koraalrode look verliezen. Je kan dit vergrijzingsproces wel tegengaan, maar dit vergt extra onderhoud.

Padouk terras plaatsen

Een padouk terras plaatsen begint steeds met een stabiele ondergrond. Padouk terrasplanken leg je dus best op een egale ondergrond van beton of stabilisé. Het is ook mogelijk om een padouk terras op de volle grond te plaatsen, met de hulp van paaltjes die je in de grond plaatst. Let er wel op dat je paaltjes even hoog zijn, zodat je terras mooi egaal ligt. Ook een houten raamwerk is mogelijk, waarbij de terrasplanken op het houten raamwerk worden geschroefd met behulp van speciale clips.

Naast een stabiele ondergrond is het ook belangrijk dat de ondergrond voldoende drainerend is, zodat vocht kan wegvloeien en niet onder of op het terras blijft liggen. Het is ook aangeraden om bovenop de drainerende laag een geotextiel doek aan te brengen. Zo'n laag geotextiel houdt onkruid tegen, en zal je terrasplanken bovendien ook beschermen tegen opstijgend vocht.

padoek terras © Shutterstock - In dit voorbeeld worden de padoek terrasplanken gelegd op een onderstuctuur van metalen profielen

Padouk terras onderhouden

Zoals we al aangaven bij de voordelen en nadelen, heeft een padouk terras relatief weinig onderhoud nodig. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt, bijvoorbeeld aan het begin van de lente, volstaat. Toch zijn er een aantal dingen waarop je moet letten bij je onderhoudsbeurt. Enkele tips.

Padouk terras reinigen

padoek terras © Shutterstock - Een padoek terras is al bij al makkelijk te onderhouden

Een padouk terras reinig je best niet met een al te agressief product. Je kan best een biologisch reinigingsproduct gebruiken, dat je in elke doe-het-zelf zaak vindt. Er is bovendien heel wat keuze in dit segment, waarbij je bijvoorbeeld ook kan kiezen voor producten met zowel een reinigende als een beschermende functie.

Bij een sterk vervuild terras kan je ook huis, tuin en keukenmiddeltjes gebruiken om je terras terug proper te krijgen. Een emmer water, een borstel en een half pak zout kunnen je terras er weer als nieuw doen uitzien. Let er wel op dat er geen planten in de buurt van je terras staan, want het zout is nefast voor het bodemleven in de buurt van je terras. Bovendien kan het zout er ook voor zorgen dat je terras er iets lichter gaat uitzien.

Naast water en zout kan je ook nog andere huishoudmiddeltjes gebruiken om je terras te reinigen, zoals soda en azijn. Maar wil je echt zeker zijn dat je je terras geen schade toebrengt, dan blijf je best bij het biologisch reinigingsmiddel. Deze werken goed, en brengen geen schade toe aan terras en planten.

Soms is de verleiding groot om een hogedrukreiniger te gebruiken om je terras te reinigen. Dit kunnen we echter alleen maar afraden. Bij verkeerd gebruik van de hogedrukspuit kan je het hout beschadigen. Bovendien kan je splinters veroorzaken. Reinig je terras dus best met een tuinslag en een halfzachte borstel.

Vergrijzing tegengaan

Net als alle andere houtsoorten zal padouk hout niet kunnen ontsnappen aan het vergrijzingsproces als gevolg van UV-straling van de zon. Wat betreft het vergrijzen van een houten terras heb je vele voor- en tegenstanders. De ene groep vindt het vergrijzen van het terras helemaal niet erg, en vinden een vergrijsd terras wel een nostalgische en charmante look hebben. De andere groep wil z'n terras er altijd als nieuw laten uitzien, en gaan koste wat het kost het vergrijzingsproces tegen.

Via allerlei middeltjes is het vergrijzen van het terras inderdaad te voorkomen, maar het kost natuurlijk wel een extra inspanning. Het vergrijzen van het terras kan je het best voorkomen door een gepigmenteerde olie aan te brengen, een olie die de kleur van je terras het best benadert. In tegenstelling tot een transparante olie zal een gepigmenteerde olie ook beschermen tegen UV-stralen.

Zoals al aangegeven kost dit natuurlijk wel een extra inspanning. De olie moet, zeker het eerste jaar, in meerdere lagen aangebracht worden om het gewenste effect te hebben. Soms zijn wel 4 lagen nodig. In de daaropvolgende jaren kan je het aantal lagen wel stelselmatig afbouwen. Na enkele jaren is slechts 1 laag voldoende.

padoek terras © Shutterstock - Een modern terras met padouk terrasplanken, omgeving door groen

Wat is de prijs van een padouk terras?

De prijs per vierkante meter voor padouk hout schommelt rond de 80€ à 85€ (incl. BTW)

Omwille van z'n vele voordelen is padouk één van de duurdere houtsoorten voor het aanleggen van een houten terras. Het minimale onderhoud, de lange levensduur en de unieke look hebben uiteraard wel hun prijs. De prijs per vierkante meter voor padouk hout schommelt rond de 80€ à 85€ (incl. BTW). Hierbij is de plaatsing van je terras nog niet inbegrepen. Een vrij stevige investering dus, maar hier krijg je uiteraard wel een terras in een zeer exclusieve houtsoort voor in de plaats.

Is padouk als houtsoort toch te duur voor je houten terras? Dan heb je natuurlijk als wel enkele budgetvriendelijkere alternatieven. De meeste populaire houtsoorten zijn wat dat betreft Bankirai en Cumaru. Met een prijs van 65€ tot 70€ per vierkante meter zijn ze iets goedkoper dan padouk.

Gratis offertes voor het aanleggen van een padouk terras

Wil je graag weten hoeveel het zou kosten om een padouk terras te laten plaatsen? Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met professionele plaatsers in je buurt, die voldoen aan jouw criteria. Zij leggen je één voor één een offerte op maat voor, die je op je gemak kan vergelijken. Een offerte gevonden die je aanstaat? Zoveel te beter! Maar weet dat alle offertes gratis en vrijblijvend zijn, waardoor je tot niets verplicht bent!


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg