×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een terras met keramische tegels: dit zijn de voordelen!

Bij het aanleggen van een terras moet je verschillende keuzes maken. Eén daarvan is het kiezen van de juiste ondergrond. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een strakke betonvloer of voor charmante houten terrasplanken. Maar heel veel mensen kiezen nog steeds voor de klassieke terrastegels.

Maar ook bij terrastegels heb je een brede waaier aan mogelijkheden. Eén van de populairste keuzemogelijkheden hier is ongetwijfeld de keramische terrastegel. Wat zijn de voordelen en nadelen van keramische terrastegels? Hoe moet je ze leggen? En hoeveel kosten ze?

In dit artikel:

Hoe worden keramische tegels gemaakt?

keramische terrastegels © Shutterstock - Keramische terrastegels zijn heel stevig, en hebben vaak ook een moderne uitstraling

Een keramische terrastegel wordt gemaakt op basis van een mengsel van zand, klei en bindmiddel. Eventueel kunnen ook nog pigmenten en toeslagstoffen worden toegevoegd. Dit mengsel wordt vervolgens voor lange tijd in de oven gebakken. Het resultaat is een harde tegel, die volledig tot in de kern gekleurd is.

Net omdat de tegel zo hard is, is het mogelijk om iets dunnere tegels te maken. Met een dikte van zo'n 2cm zijn keramische tegels vaak dunner dan andere soorten terrastegels.

Omwille van designredenen kunnen er tijdens de fabricage van de tegels verschillende pigmenten worden toegevoegd. Ook is het mogelijk om de tegels te voorzien van een bepaald reliëf. Dankzij deze technieken zijn er vandaag de dag tegels op de markt met verschillende decoratieve afwerkingen. Zo kan je tegels verkrijgen met een patroon van natuursteen of hout. Ook een betonlook is bijvoorbeeld mogelijk.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


keramische terrastegels © Shutterstock - Keramische terrastegels zijn bijzonder populair dankzij hun vele voordelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van een terras met keramische tegels?

Ten opzichte van andere soorten terrastegels hebben keramische tegels heel wat interessante voordelen. Maar er zijn ook wel wat nadelen te bekennen.

Voordelen van keramische terrastegels

keramische buitentegels © Shutterstock - Keramische terrastegels zijn heel stevig, en hebben vaak ook een moderne uitstraling

+ Eén van de grootste voordelen van keramische tegels is ongetwijfeld hun sterkte. Ze zijn niet alleen heel duurzaam, maar ook heel krasbestendig. Er bestaat enkel een risico op krassen bij voorwerpen die even hard zijn als de keramische tegels zelf. Denk bijvoorbeeld aan keramische bloempotten. Uitkijken dus wanneer je zulke voorwerpen verschuift op je tegelvloer.

+ Bij keramische tegels heb je heel wat verschillende designmogelijkheden. Zo kan je kiezen voor keramische tegels met verschillende pigmenten, maar er zijn ook patronen en reliëfs mogelijk. Zo kan je kiezen voor tegels met een look van natuursteen of beton.

+ Keramische tegels zijn niet poreus. Dit betekent dat vuil en vet zich niet in de tegel kunnen dringen. In tegendeel, als er iets op je tegelvloer valt, bijvoorbeeld een sausje, dan kan dit makkelijk worden weggespoeld met wat water en zeep.

+ Keramische tegels zijn gekleurd tot in de kern. Dit betekent dat ze voor hun hele levensduur kleurvast blijven. Dat is een mooie troef ten opzichte van betontegels, die wel eens van kleur kunnen veranderen in de loop der jaren.

+ Keramische terrastegels zijn ook goed bestand tegen mossen en algen. Deze kunnen zich immers maar moeilijk hechten op het gladde oppervlak van de tegels. En als ze toch verschijnen, dan zijn ze makkelijk te reinigen.

Nadelen van keramische terrastegels

Net als natuursteen tegels zijn ook keramische tegels vrij duur, al zijn ze nog iets goedkoper dan de variant in natuursteen. Wil je graag een goedkopere tegel, dan kies je dus best voor betonnen terrastegels.

Keramische tegels kunnen glad zijn, zeker bij regenweer. Wil je slipgevaar vermijden, dan kies je best voor keramische tegels met een ruwere afwerking. Je kan uiteraard ook kiezen voor betontegels of ruwere soorten natuursteen.

Bij het plaatsen van keramische tegels is de kwaliteit van de ondergrond zeer belangrijk. Een terras met keramische tegels heeft een stabiele en goed drainerende ondergrond nodig. Om die ondergrond te bewerkstelligen, zijn soms extra werkzaamheden nodig. En dat impliceert uiteraard een hogere kostprijs.

terras met keramische tegels © Shutterstock - Een modern terras met keramische tegels. De weinige nadelen wegen nauwelijks op tegen de vele voordelen

Hoe wordt een terras met keramische tegels gelegd?

keramisch terras © Shutterstock - Bij het leggen van keramische tegels is het belangrijk dat de ondergrond heel stevig en perfect egaal is

Bij het aanleggen van een terras met keramische tegels is de ondergrond zeer belangrijk. Deze ondergrond moet voldoen aan twee grote voorwaarden.

In de eerste plaats moet de ondergrond stabiel en egaal zijn. Is de ondergrond niet stabiel, dan kunnen de tegels na verloop van tijd breken als gevolg van een onevenwichtige belasting.

Ten tweede moet de ondergrond ook goed drainerend zijn. Regenwater en ander soort vocht moet goed in de grond kunnen trekken. Blijft het water vastzitten in de tegels, dan kunnen de tegels in de winter kapot vriezen. Om ervoor te zorgen dat (regen)water goed kan afvloeien, wordt het terras daarom op een afschot van zo'n 1,5 tot 2% aangelegd.

De ondergrond zelf bestaat meestal uit twee lagen. Men begint meestal met een goed verdicht zandbed van metselzand of ophoogzand, met een dikte van zo'n 15cm. Daarbovenop komt nog een laag goed drainerende mortel.

Men begint al met het leggen van de tegels, wanneer de mortel nog nat is, maar niet zonder de tegels eerst van een lijmlaag te voorzien.

Welke tegelformaten kan je kiezen?

Keramische tegels voor buiten kan je verkrijgen in verschillende formaten. De meest courante formaten zijn:

Dit zijn de meest gangbare formaten, maar er zijn uiteraard ook andere formaten mogelijk. Zo kan je ook kiezen voor grotere tegels indien dat je voorkeur uitdraagt. Al moet je er wel rekening mee houden dat het risico op breuken bij grotere tegels hoger ligt.

terras met keramische tegels © Shutterstock - Keramische tegels zijn te verkrijgen in verschillende formaten, maar vaak wordt gekozen voor vierkante modellen

Hoe moeten keramische tegels onderhouden worden?

keramische tegels reinigen © Shutterstock - Keramische tegels zijn over het algemeen heel onderhoudsvriendelijk

Eén van de grote voordelen van keramische tegels is dat ze niet poreus zijn. Dit scheelt heel wat op vlak van onderhoud. Het betekent immers dat vocht en vuil niet in de tegels trekken, maar dat ze gewoon op het oppervlak blijven liggen. Je kan eventuele vlekken of vuil gewoon met een borstel, tuinslang of hogedrukreiniger reinigen.

Wil je de tegels reinigen met een hogedrukreiniger, dan moet je wel de nodige voorzichtigheid inbouwen. Hou bijvoorbeeld voldoende afstand tot de tegels, en maak zeker geen gebruik van een vuilfrees.

Qua schoonmaakmiddel gebruik je best een neutraal reinigingsproduct. Staan er planten op je terras, of grenst je terras aan je gazon, dan kan je ook kiezen voor een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel, aangezien deze iets vriendelijker zijn voor gras en planten.

Wat is de prijs voor het plaatsen van een terras met keramische tegels?

Het aanleggen van een terras met keramische tegels is over het algemeen duurder dan het aanleggen van een terras met betontegels. De redenen hiervoor zijn dat keramiek duurder is dan beton, en dat ook het aanleggen van de ondergrond vaak extra kosten met zich meebrengt.

Voor het aanleggen van een terras met keramische tegels mag je rekenen op een prijs tussen de 80€ en de 150€ per vierkante meter. In deze prijs zit zowel de prijs van de tegels als het aanleggen van de ondergrond. De prijzen zijn inclusief BTW.

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Ben je op zoek naar een prijs op maat voor het aanleggen van jouw terras? Dan kunnen we je aanraden om offertes op te vragen bij meerdere plaatsers, en hun prijzen te vergelijken. Vul onderstaand offerteformulier in, en wij sturen je aanvraag door naar de beste plaatsers actief in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een gratis offerte op maat.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg