×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Houten terrasplanken op je terras? Welke opties heb je?

Terrasplanken geven je terras een warme en strakke uitstraling. Door je terrasplanken in een bepaalde richting te plaatsing, kan je bovendien ook een bepaald ruimtelijk effect creëren.

Met terrasplanken heb je ook heel wat mogelijkheden qua design en structuur. Zo kan je met bepaalde hoogtes werken, en patronen uitwerken. Iets wat je bijvoorbeeld met een betonnen terras niet kan doen.

Laten we eens kijken welke soorten terrasplanken er zijn, welke levensduur ze hebben, en welke prijs per vierkante meter ze hebben.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


Soorten terrasplanken

Terrasplanken zijn er in verschillende materialen. Allemaal hebben ze hun voordelen en nadelen. Sterkere materialen hebben een langere levensduur, maar hebben doorgaans ook wel een hogere prijs. Bovendien moet je natuurlijk ook rekening houden met design.

Terrasplanken in hardhout of tropisch hout

hardhout terrasplanken © Shutterstock - Met hardhout kies je voor een stijlvol en duurzaam terras met een exotische look

Terrasplanken in tropisch hout of hardhout zijn de laatste jaren heel populair geworden, omwille van de vele voordelen. Zo moeten terrasplanken in hardhout niet behandeld worden tegen vocht, zijn ze heel duurzaam en gaan ze makkelijk 30 jaar mee. Ga je voor een houtsoort van duurzaamheidsklasse I, dan kan de levensduur stijgen tot zelfs 100 jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende houtsoorten:

Bij het bevestigen van je terrasplanken heb je de keuze uit vastschroeven of verdoken plaatsen. De planken zijn gemiddeld zo’n 2 centimeter dik, en hebben een breedte van 10 tot 20 centimeter.

De levensduur van terrasplanken in hardhout varieert tussen de 20 en de 100 jaar. Bij sommige duurzame soorten hardhout ligt de levensduur zelfs boven de 100 jaar. De gemiddelde prijs per vierkante meter schommelt tussen de 50 en de 120€.

Hoe een terras plaatsen in Padouk of Bankirai?

Terrasplanken van Thermowood

thermowood terrasplanken © Shutterstock - Thermowood terrasplanken zijn versterkt via een thermische behandeling, en daarom geschikt voor buitentoepassingen

Thermowood is minder duurzaam hout dat versterkt is door een thermische behandeling te ondergaan op basis van stoom en hitte. Dit proces van thermische behandeling is interessant, omdat het hout kan versterken zonder hiervoor gebruik te moeten maken van chemicaliën.

De meeste Thermowood terrasplanken worden gemaakt van Scandinavisch dennenhout, een houtsoort dat heel snel groeit.

Nadat Thermowood hout is behandeld, is de levensduur ervan vergelijkbaar met dat van sommige andere Europese houtsoorten, zoals de kastanje, de Europese eik en de lariks.

Het grote voordeel van Thermowood terrasplanken is ongetwijfeld de interessante prijs. De gemiddelde prijs voor Thermowood terrasplanken schommelt tussen de 35 en de 60€ per vierkante meter. De gemiddelde levensduur bedraagt meer dan 20 jaar.

Terrasplanken in Europees hout

terrasplanken in europees hout © Shutterstock - Ook met terrasplanken gemaakt van Europees hout kan je stijlvolle terrassen aanleggen

Ook sommige Europese houtsoorten komen in aanmerking voor het aanleggen van een terras met terrasplanken. Veel van deze Europese houtsoorten worden kunstmatig aangeplant in duurzaam verantwoorde bossen, en zijn ook qua prijs een stuk interessanter dan hardhout.

De sterkste Europese houtsoorten zijn de Europese eik, de Siberische lariks en de kastanje. Elk van deze houtsoorten heeft een duurzaamheidsklasse II.

Wil je Europees hout wil gebruiken voor je terrasplanken, hou er dan zeker rekening mee dat je hout kiest met het speciale FSC label. FSC staat voor Forest Stewardship Council, en is een internationaal label voor duurzame bosbouw.

Terrasplanken in Europees hout hebben een gemiddelde levensduur tussen de 15 en de 60 jaar, afhankelijk van de houtsoort die je kiest. De gemiddelde prijs schommelt tussen de 50 en de 100€ per vierkante meter.

Terrasplanken in kunststof of composiet

composiet terrasplanken © Shutterstock - Dit terras werd aangelegd met composiet terrasplanken met houtlook

Terrasplanken hoeven niet altijd uit hout gemaakt te zijn. Je kan ook kiezen voor terrasplanken uit composiet of uit kunststof. Kiezen voor deze materialen is heel interessant, aangezien ze heel milieuvriendelijk zijn. Composiet is voor 60% gemaakt uit gerecycleerde houtvezels en voor 40% uit gerecycleerde kunststof.

Een ander voordeel is dat ze geen water opnemen, waardoor je niet te maken krijgt met splinters, kromme terrasplanken of houtrot. Deze problemen kan je wel eens tegenkomen indien je kiest voor goedkopere houtsoorten.

Composiet is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren. Qua sterkte is het een interessant alternatief voor hardhout terrasplanken. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze terrasplanken in dezelfde prijsklasse vallen als hardhout.

De gemiddelde prijs per vierkante meter schommelt tussen de 70 en de 125€. De gemiddelde levensduur ligt boven de 100 jaar.

Overzicht prijzen en levensduur

In onderstaande tabel vind je nog eens het overzicht van alle materialen met hun gemiddelde prijs en levensduur.

MateriaalGemiddelde prijs per m²Gemiddelde levensduur
Hardhout50 à 120€ per m²20 tot meer dan 100 jaar
Thermowood35 à 60€ per m²Meer dan 20 jaar
Europees hout50 à 100€ per m²15 tot 60 jaar
Kunststof of composiet70 à 125€ per m²Meer dan 100 jaar

terrasplanken © Shutterstock - Een rustgevend terras met hardhout terrasplanken, bevestigd aan de ondergrond met schroeven

Wat bepaalt de prijs van terrasplanken?

houten terrasplanken © Shutterstock - De prijs die je betaalt voor een terras met houten terrasplanken hangt af van verschillende factoren

Bij het overlopen van de verschillende soorten terrasplanken kon je al opmerken dat de prijs tussen de verschillende soorten soms heel ver uit elkaar kan liggen. Waar komen die verschillen vandaan?

De prijs wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. Is er een grote vraag naar een bepaalde houtsoort, maar is er slechts een beperkt aanbod? Dan kan dit de prijs naar deze houtsoort doen stijgen. Dit is bijvoorbeeld wat gebeurd is bij Bankirai. Dit was vroeger een heel populaire houtsoort, maar door het beperkte aanbod is de prijs van Bankirai op enkele jaren tijd heel fel gestegen. Vandaag is het dus heel moeilijk geworden om kwalitatieve Bankirai te vinden.

De prijs voor je terrasplanken hangt daarnaast ook af van het materiaal dat je kiest, en natuurlijk ook van de hoeveelheid planken die je nodig hebt.

Naast de planken zelf, heb je natuurlijk ook nog andere materialen nodig om je terras te kunnen leggen. Denk hierbij maar aan de draagstructuur en het bevestigingsmateriaal. Deze bijkomende materialen kunnen de totale kost per vierkante meter met zo’n 30 à 40€ doen stijgen.

Onderhoudstips voor terrasplanken

houten terrasplanken © Shutterstock - Hoe je je terrasplanken moet onderhouden, hangt af van het type hout dat je kiest voor je terrasplanken

Een terras met terrasplanken heeft in principe zeer weinig onderhoud nodig. Zeker een terras in terrasplanken uit composiet of hardhout heeft nauwelijks onderhoud nodig.

Het belangrijkste is om regelmatig je terras te reinigen. Dit kan met een hogedrukreiniger, maar wees hier zeker voorzichtig mee. Zet je hogedrukreiniger bij voorkeur in de laagste stand. Als alternatief kan je je terras ook gewoon reinigen met water en een borstel.

Je kan de hoeveelheid onderhoud ook beperken door bij de plaatsing van je terras al met een aantal zaken rekening te houden. Zo is de afwatering van je terras heel belangrijk. Zorg ervoor dat water goed kan afvloeien. Hoe meer water blijft staan op je terras, hoe sneller mos kan groeien. Mosvorming op je terras zorgt voor slipgevaar, wat uiteraard gevaarlijke situaties met zich kan meebrengen.

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar interessante prijzen voor het aanleggen van een terras? Waarom vergelijk je niet meteen de tarieven van meerdere vakmannen tegelijk? Via ons offerteformulier ontvang je in één keer offertes op maat van meerdere specialisten in je regio.

Vergelijk hun prijzen en bespaar tot wel 35% op je totale factuur. Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg