×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een compleet overzicht van alle soorten buitentegels!

Buitentegels zijn nog steeds één van de meest populaire soorten ondergrond voor het leggen van een terras. Ze zijn stevig, onderhoudsvriendelijk, en je hebt enorm veel keuze op vlak van materialen en afmetingen. Bovendien kan je heel creatief omspringen met kleuren en legverbanden, waardoor je je terras uniek kan maken.

Welke soorten buitentegels zijn er? Hoe moet je je tegels onderhouden en reinigen? En hoeveel kost het aanleggen van een terras met buitentegels?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


Soorten buitentegels

Eén van de grote voordelen van een terras met buitentegels is dat je enorm veel keuze hebt op vlak van mogelijke materialen. De keuze voor een geschikt materiaal is belangrijk, omdat dit het uitzicht van je terras in grote mate zal bepalen. Ook zal dit bepalen hoe je je terras zal moeten reinigen en onderhouden.

Dit zijn de meest voorkomende materialen voor buitentegels.

Blauwsteen tegels

Indien je wil gaan voor een buitenterras met een luxueuze uitstraling, dan zijn blauwsteen terrastegels steeds een prima keuze. Deze natuursteen tegels worden gemaakt op basis van de harde steensoort blauwsteen, en zijn heel onderhoudsvriendelijk. Ze zijn goed bestand tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Ze kunnen ook goed om met vuil op het terras. Ook vlekken op het terras zijn geen enkel probleem. Vaak worden deze weggespoeld bij de eerstkomende regenbui.

Met een terras in blauwe hardsteen kan je ook heel wat creatieve dingen doen. Zo kan je spelen met patronen, waardoor je je eigen unieke terras creëert. Er zijn verschillende soorten blauwe hardsteen te verkrijgen. Zo kan je kiezen voor kwalitatieve Belgische of Ierse hardsteen, of gaan voor de goedkopere varianten, zoals Vietnamese of Chinese hardsteen.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van een terras in blauwe hardsteen!

Keramische tegels

Keramische tegels zijn tegels op basis van gebakken klei, en hebben als voordeel dat ze heel kleurvast zijn. Dankzij hun productieproces zijn ze gekleurd tot in de kern, waardoor ze steeds hun kleur blijven behouden. Ze zijn ook heel krasvast en makkelijk te onderhouden.

Bij het leggen van keramische tegels is het wel belangrijk dat je voor een goede ondergrond zorgt. Deze moet vlak en stabiel zijn, en bovendien goed drainerend. Dit zorgt ervoor dat de tegels niet zo snel gaan slijten.

Hoe ga je te werk bij het leggen van een terras met keramische tegels?

Betontegels

Betontegels worden vaak gekozen als goedkoper alternatief voor keramische tegels of natuursteentegels. Betontegels hebben als voordeel dat ze heel sterk zijn en heel vorstbestendig.

Het nadeel van betontegels is dat ze niet zo onderhoudsvriendelijk zijn als keramische tegels. Zo moeten bladeren regelmatig van een betonnen terras verwijderd worden. Bladeren bevatten namelijk zuren die zich in de tegels kunnen dringen en vlekken kunnen veroorzaken. Ook zijn betonnen tegels gevoelig voor mosvorming.

Je moet ook heel omzichtig omspringen bij het reinigen van betonnen tegels. Ga je te bruusk te werk, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger, dan kan je toplaag afslijten, waardoor de tegels hun bescherming verliezen. Ook zijn de tegels niet zo kleurvast zoals keramische tegels.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van een terras in betontegels!

Basalt tegels

Basalt buitentegels zijn een iets duurder type buitentegels. Maar daar is een goede reden voor. Basalt tegels hebben namelijk een zeer lange levensduur. Een terras met basalt tegels gaat een leven lang mee.

Bovendien zijn basalt tegels heel onderhoudsvriendelijk. Ze vragen nauwelijks onderhoud, en ze zijn heel goed bestand tegen gure weersomstandigheden. Bovendien zijn ze kleurvast en goed bestand tegen krassen.

Houten tegels

Tot slot kan je ook nog kiezen voor houten buitentegels. Kies voor dit type buitentegels indien je houdt van een terras met een natuurlijke uitstraling. Het voordeel van houten terrastegels is dat ze vrij goedkoop zijn, en bovendien makkelijk zelf te plaatsen.

Het nadeel van houten buitentegels is dat ze niet zo heel stevig en duurzaam zijn. Zo kunnen ze wel eens kromtrekken indien ze slecht geplaatst worden. Als alternatief kan je kiezen voor houten terrasplanken of voor composiet buitentegels.

Hoe ga je te werk bij het leggen van een terras met houten tegels?

Welke formaten kan je kiezen?

Buitentegels zijn te verkrijgen in verschillende formaten. Je kan kiezen voor vrij kleine buitentegels, maar ook buitentegels met zeer grote afmetingen zijn beschikbaar.

Grotere terrastegels hebben vaak een luxueuzere uitstraling. Bovendien liggen de plaatsingskosten bij grotere buitentegels lager. Dit komt niet alleen omdat het leggen van het terras in dit geval sneller gaat, je hebt ook minder voegwerk nodig.

Bij grote buitentegels heb je dan weer als nadeel dat de tegels aan de randen vaak versneden moeten worden. Dit zorgt voor een minder nette look.

Welke legverbanden kan je kiezen?

Indien je kiest voor een terras met buitentegels, dan heb je als voordeel dat je je creativiteit helemaal de vrije loop kan laten gaan. Je kan je tegels leggen in verschillende legverbanden, en zo een unieke look creëren voor je terras.

Het meest standaard legverband is het lineair verband, waarbij de tegels klassiek recht worden gelegd. Heb je vierkante buitentegels, dan kan je kiezen voor een diagonaal verband of een halfsteensverband.

Heb je rechthoekige buitentegels, dan kan je kiezen voor het blokverband, het keperverband of het elleboogverband.

Maar je kan ook helemaal creatief uit de hoek komen, en kiezen voor heel speciale legverbanden, zoals de molenwiek of een spiraal verband. Vraag zeker eens raad bij een professionele specialist in het leggen van terrassen. Zij kunnen je ongetwijfeld nog enkele inspiratievoorbeelden geven.

Hoe buitentegels reinigen?

Hoe je je terras moet reinigen, hangt voornamelijk af van het type tegels dat je hebt gekozen. Terrassen met keramische tegels, basalt tegels en natuursteen tegels zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Zij vragen weinig tot geen onderhoud.

Terrassen met betontegels vragen dan wel weer het nodige onderhoud. Zo zijn betontegels gevoelig aan mosvorming, en moeten ze regelmatig worden gereinigd om je terras een nette look te laten behouden.

Ook dode bladeren worden best regelmatig verwijderd op een betonnen terras, omdat de zure stoffen in de bladeren permanente vlekken kunnen maken op je terras. Dode bladeren verwijderen is trouwens niet enkel aan te raden bij betonnen buitentegels, maar ook bij alle andere soorten buitentegels. Je weet immers nooit of er zich bepaalde plantenstoffen kunnen afzetten op je terras.

Een terras reinigen doe je best niet met een hogedrukreiniger, omdat dit je terras blijvend kan beschadigen. De hoge druk van het water kan de toplaag van de tegels beschadigen, waardoor de tegels hun beschermingslaag verliezen. Om je tegels te reinigen gebruik je best wat water en natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Wat is de prijs voor het plaatsen van buitentegels?

De prijs voor het aanleggen van een terras met buitentegels hangt voornamelijk af van het type buitentegel dat je kiest, en de oppervlakte van je terras.

Keramische tegels en basalt tegels zijn de duurdere soorten buitentegels. Ook tegels in blauwe hardsteen kunnen duur zijn, zeker indien je kiest voor Belgische blauwsteen of Ierse blauwsteen. Betonnen buitentegels zijn iets goedkoper.

Dit is een overzicht van de richtprijzen voor elk type buitentegel.

Type buitentegelPrijs per vierkante meter
Keramische tegels80 à 145 euro
Betonnen tegels40 à 85 euro
Natuursteen tegels70 euro
Basalt tegels50 à 150 euro
Houten tegels35 à 150 euro

Naast de kost voor de buitentegels zelf, moet je ook rekening houden met de plaatsingskosten. Vaak is een stabiele ondergrond van gestabiliseerd zand of chape nodig. De kost voor het plaatsen van de buitentegels zal schommelen tussen de 40 à 60 euro per vierkante meter.

Gratis offertes voor het leggen van buitentegels

Wens je graag een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het plaatsen van je terras met buitentegels? Via ons offerteformulier ontvang je snel meerdere offertes van de beste specialisten actief in jouw regio. Je kan de offertes rustig vergelijken, en zo besparen op de prijs.

Alle offertes zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting. Niets te verliezen, dus.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg