×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Blauwe steen of natuursteen op je terras? Zo ga je te werk!

Wie een kwaliteitsvol en duurzaam terras wil, die komt vaak bij een terras in blauwsteen uit. Blauwe steen is een zeer hard en duurzaam materiaal, en bovendien zien blauwsteen tegels er heel mooi uit. Ze hebben een warme uitstraling, en passen bij heel veel verschillende stijlen.

Maar terrassen in blauwe hardsteen zijn nog populair om tal van andere redenen. Laten we dus eens kijken waarom ze zo in trek zijn.

In dit artikel:

Voordelen van een terras in blauwe steen

terras in blauwe steen © Shutterstock - Een terras in blauwe steen is heel sterk en heeft een warme uitstraling

+ Blauwe steen is heel sterk, en heeft daarom ook een hele lange levensduur. Bovendien is blauwsteen heel goed bestand tegen weersinvloeden, zowel tegen zonnestralen als tegen neerslag.

+ Blauwsteen heeft zeer weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wordt weggespoeld door de regen. Voor een terras in topconditie is een jaarlijkse schrobbeurt voldoende.

+ Voor een terras in blauwe steen kan je kiezen uit verschillende types blauwsteen en verschillende afmetingen en legpatronen. Hierdoor kan je toch je persoonlijke smaak in je terras leggen.

+ Uiteraard is ook de warme uitstraling van blauwe steen een groot voordeel voor veel mensen. Een blauwsteen terras straalt warmte uit, en nodigt uit tot genieten en relaxen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


terras in blauwe steen © Shutterstock - Er zijn verschillende soorten blauwe steen te verkrijgen. Afhankelijk van de oorsprong heeft de blauwe steen een eerder donkere of eerder lichtere kleur

Soorten blauwe steen

Als consument heb je de keuze uit verschillende soorten blauwe steen. Ten eerste kan je al kiezen uit een brede waaier aan afmetingen. De laatste jaren zijn vooral de tegels met zeer grote vierkante formaten en de tegels met zeer kleine formaten erg populair.

Ook qua afkomst heb je veel keuze. De afkomst zal in grote mate ook het design van je tegels gaan bepalen. Vroeger waren vooral de Belgische en de Ierse variant erg in trek. De laatste jaren komen vooral de Chinese en de Vietnamese variant op.

Belgische en Ierse blauwe steen

Denk je aan de traditionele blauwe hardsteen van vroeger, dan gaat het steeds over hardsteen uit België of Ierland. De Belgische blauwe hardsteen wordt vooral ontgonnen in Henegouwen, en kan je herkennen aan de fossielen en de witte adertjes op de tegels. De Ierse blauwsteen is daarentegen veel egaler, en is daarom ook duurder dan de Belgische blauwsteen. Af en toe zijn er toch Ierse tegels die ook adertjes en fossielen bevatten. In dat geval zal de Ierse blauwsteen goedkoper zijn dan de Belgische blauwe steen.

Beide soorten blauwsteen worden al vele jaren ontgonnen, en zijn daarom ook vrij schaars geworden. Dit maakt ze ook duurder, en daarom stappen veel mensen over naar goedkopere alternatieven, zoals de Vietnamese blauwsteen en de Chinese blauwe steen.

Chinese en Vietnamese blauwe steen

Omwille van de goedkopere prijs zijn de Chinese blauwsteen en de Vietnamese blauwsteen de laatste jaren erg in trek. De Vietnamese variant leunt qua design het dichtste aan bij de Belgische blauwsteen, maar heeft nog iets meer adertjes. De Vietnamese blauwsteen zal ook iets sneller vlekken vertonen tijdens het drogen.

De Chinese versie is iets donkerder van kleur, en heeft vooral veel kringen. Vooral als de steen nat is, zijn deze kringen duidelijk zichtbaar. De steen krijgt dan ook een bruine schijn.

Ondanks hun lagere prijs zijn ze kwalitatief vrij gelijkaardig aan de Belgische en de Ierse steen. Ze hebben ongeveer een even lange levensduur. Ook qua onderhoud is Aziatische blauwe steen gelijkaardig aan de Europese blauwe steen.

terras in blauwe steen © Shutterstock - Bij een terras in blauwe steen kan je steeds kiezen uit verschillende afwerkingen en patronen

Afwerkingen en patronen

Naast de keuze voor een bepaalde afkomst kan je je terras ook vormgeven door te kiezen voor een bepaald patroon en een bepaalde afwerking. Het geeft je de mogelijkheid om je terras een persoonlijke touch te geven.

terras in blauwe steen © Shutterstock - Bij een terras in blauwe steen kan je steeds kiezen uit verschillende afwerkingen en patronen

Patronen

Blauwe steen is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vormen. Hierdoor is het heel makkelijk om je terras in bepaalde patronen te leggen. Het zorgt voor een mooie afwisseling, en vermijdt dat je terras een eenvoudige indruk geeft.

Cirkels, diagonaal naast elkaar en diagonaal verband zijn maar enkele patronen die veelvuldig toegepast worden.

Afwerkingen

Ook hoe je blauwsteen tegels zijn afgewerkt, zal in grote mate het design van je terras bepalen. Blauwsteen tegels kunnen immers op verschillende manieren worden afgewerkt. Zo kan je kiezen voor tegels die ruw en onregelmatig zijn, maar ook perfect afgewerkte en gladde tegels zijn uiteraard populair.

Ook qua randafwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Perfect gezaagd rechthoekige randen zijn uiteraard de populairste afwerking, maar je kan ook kiezen voor "gebroken" tegels die je terras een soort van rustieke uitstraling geven.

Combinatie met andere materialen

Tot slot is het ook mogelijk om je blauwsteen tegels te combineren met andere materialen. Denk hierbij maar aan hout, klinkers of kasseien. Het zorgt voor een heel verrassend terras, waarbij de blauwsteen tegels bijdragen tot de warmte die je terras uitstraalt.

Hoe een terras in blauwe steen onderhouden?

Eén van de vele voordelen van een blauwsteen terras, is dat je qua onderhoud zeer weinig moet doen. Vele soorten vlekken, zoals vetvlekken, zullen na een flinke regenbui gewoon wegspoelen.

Toch is het verstandig om je terras af en toe eens een schoonmaakbeurt te geven, zeker wanneer het al lang niet meer geregend heeft. Om je terras te reinigen, kan je een mengsel van water en ammoniak gebruiken. Dit giet je uit over je terras, waarna je je tegels reinigt met een borstel.

Als alternatief kan je ook kiezen voor speciale producten die je kan kopen in de doe-het-zelfzaak. Deze producten zijn speciaal bedoeld voor het reinigen van een blauwsteen terras. Als je niet zeker bent of deze producten geen ongewenste effecten hebben op je terras, doe je er goed aan om eerst even te testen op een klein stukje terras.

Tijdens de herfst en de lente kan het gebeuren dat er kleine zwarte vlekken op je terras verschijnen, en dat kleine stukjes schilfers loskomen. Dit hoort bij de steensoort, en heeft geen invloed op de levensduur van je terras. Wel is het aan te raden om tijdens deze periode je terras in te smeren met natuurlijke zeep, zonder nadien af te spoelen.

terras in blauwe steen © Shutterstock - Een terras in blauwe hardsteen is al bij al makkelijk te onderhouden

Een terras in blauwe steen zelf leggen

Ben je handig aangelegd, dan zou je eraan kunnen denken je terras zelf te leggen. Dat is perfect mogelijk. Maar uiteraard moet je de juiste stappen volgen.

Zo is de juiste fundering heel belangrijk. Je hebt een stevige fundering nodig van gestabiliseerd zand. De tegels zelf leg je best in gestabiliseerd metselzand, wat een mengsel is van cement (1/6) en zand (5/6). Nog beter is hier bovenop een dunne laag specie te leggen, en pas daarin de tegels te leggen.

Qua afwerking kies je voor menggranulaat of gewassen zand.

Wat is de prijs voor een terras in blauwe steen?

De prijs voor je blauwsteen terras hangt af van verschillende factoren. Uiteraard is de grootte van je terras een grote factor die een rol zal spelen in je uiteindelijke kostprijs.

Voor Belgische en Ierse blauwsteen betaal je al snel 100€ per m². Voor Chinese of Vietnamese blauwsteen beginnen de prijzen vanaf zo'n 40€ per m².

Ook het type blauwsteen dat je kiest, speelt een rol. Belgische en Ierse blauwsteen zijn over het algemeen duurder dan Chinese of Vietnamese blauwsteen. Voor Belgische en Ierse blauwsteen betaal je al snel 100€ per vierkante meter. Egale Ierse blauwsteen is doorgaans nog iets duurder dan Belgische blauwsteen.

Voor Chinese of Vietnamese blauwsteen beginnen de prijzen vanaf zo'n 40€ per vierkante meter.

Laat je je terras leggen, dan zal ook de kwaliteit van de afwerking een rol spelen. Ook kan je kiezen voor bepaalde legpatronen, wat natuurlijk ook een meerkost zal hebben.

Om een prijs op maat te kennen, doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes voor het aanleggen van een blauwsteen terras

Laat je je blauwsteen terras leggen door een specialist? Dan wil je uiteraard graag weten hoeveel die zou kosten. Via ons offerteformulier kom je in contact met de beste specialisten in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een gratis offerte op maat, en je kan rustig hun prijzen vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor je terras.

Alle offerte zijn 100% gratis en volledig vrijblijvend.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg