×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een dakterras aanleggen? Welke materialen gebruik je?

Wie in de stad woont, en niet in het bezit is van een tuin, die mist wel eens het gevoel van buiten te kunnen zitten. Maar er zijn natuurlijk oplossingen voor. Eén van de meest populaire oplossingen is ongetwijfeld de aanleg van een dakterras. Heb je een plat dak, dat bovendien makkelijk bereikbaar is, dan is de aanleg van een dakterras een serieuze optie.

Hoe begin je aan de aanleg van een dakterras? Welke materialen gebruik je? En heb je een vergunning nodig?

In dit artikel:

Is mijn dak sterk genoeg voor een dakterras?

dakterras © Shutterstock - Een dakterras plaatsen is enkel mogelijk als het dak stevig genoeg is

Vooraleer je zomaar begint met het aanleggen van een dakterras op je plat dak, is het verstandig om je eerst de vraag te stellen of je dak wel sterk genoeg is voor een dakterras. De meeste platte daken zijn wel stevig genoeg om er gewoon op te wandelen, maar een dakterras impliceert toch wel wat extra gewicht dat je op dit dak plaatst.

Ten eerste is er al het gebruik van materialen. Je kan kiezen voor lichte materialen, zoals hout, maar ook voor zwaardere materialen, zoals tegels. Wil je graag een dakterras met tegels of grind, dan wordt het bijkomende gewicht een belangrijke factor om te onderzoeken. Ook personen of voorwerpen kunnen voor extra gewicht zorgen. Per persoon hou je best rekening met een belasting van 100 kg/m².

Om een dakterras aan te leggen, ga je daarom best in zee met een professionele firma. Zij onderzoeken vooraf of je plat dak wel sterk genoeg is voor een dakterras. Deze firma's werken ook samen met een architect of aannemer, die op hun beurt samenwerken met een stabiliteitsingenieur. Deze zal onderzoeken of je dakterras sterk genoeg is om het dakterras te plaatsen dat jij wil.

Niettemin is elk plat dak doorgaans wel stevig genoeg voor een lichtgewicht dakterras. Enkel wanneer je plant zware objecten op je terras te plaatsen, zoals betonnen bloembakken of een waterelement, is het raadzaam om eerst een stabiliteitsstudie uit te voeren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


dakterras plaatsen © Shutterstock - Een modern dakterras met een hardhouten terrasvloer

Welke materialen komen in aanmerking voor een dakterras?

Je kiest je materialen op basis van je eigen smaak, maar best ook op basis van hun gewicht.

Net zoals bij een gewoon terras, komen ook voor een dakterras verschillende materialen in aanmerking. Je kiest je materialen uiteraard op basis van je eigen smaak, maar best ook op basis van hun gewicht.

Alle materialen die je kan gebruiken voor het aanleggen van een terras komen eigenlijk ook in aanmerking voor het aanleggen van een dakterras. Denk hierbij maar aan tropisch hardhout, composiet, thermisch gehard hout of zwevende tegels.

Je eigen smaak zal een grote impact hebben op de keuze van het materiaal dat je zal gebruiken, maar ook het gewicht van het materiaal speelt dus een rol. Sommige zwaardere materialen komen immers niet in aanmerking voor daken waarvan de constructie niet stevig genoeg is. In dat geval is het beter om te kiezen voor lichtere materialen, zoals hout.

Heb je toch een dak dat stevig genoeg is, dan zijn zwaardere materialen wel een mogelijkheid. In dat geval kan je dus ook een terras in tegels leggen. Bij een tegelterras let je wel op de waterdoorlatendheid van je terras. Zo moet je vermijden om alle voegen dicht te maken, zodat water toch kan wegvloeien.

dakterras aanleggen © Shutterstock - Bij het plaatsen van een dakterras kan je kiezen uit verschillende materialen

Waarop letten bij de afwerking?

Naast de keuze van de materialen, is het ook belangrijk om te letten op een goede afwerking. Zo mag je de ondergrond van je terras niet beschadigen. Door je materialen vlak op de ondergrond te leggen, en daarop te bevestigen, kan je je dak beschadigen, en hierdoor loop je het risico op lekken.

Daarom is het interessant om te werken met een zwevende constructie. Hierbij leg je je materialen niet rechtsreeks op het dak, maar wel op een bijkomende constructie of op tegeldragers. Dit zal de waterdichte afwerkingslaag op het plat dak niet beschadigen.

Hoe een terras plaatsen met tegeldragers? Een overzicht!

houten dakterras © Shutterstock - Een gezellig verlicht dakterras met een houten terrasvloer

Hoe je dakterras voldoende veilig maken?

Eén van de vele voordelen van een dakterras, is dat je van daarboven een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Maar dat is tegelijk ook een nadeel. Het gevaar bestaat immers dat iemand naar beneden kan vallen. Voldoende beveiliging voorzien is dus een absolute must.

Een balustrade plaatsen is een voor de hand liggende maatregel om te voorkomen dat iemand zomaar naar beneden kan vallen. Een balustrade hoeft trouwens niet lelijk te zijn. Je hebt tegenwoordig voldoende keuze qua materialen en modellen. Uiteraard staat het mooi om je balustrade in hetzelfde materiaal te maken als de ondergrond van je terras.

Maar er zijn zeker nog andere veiligheidsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van losse voorwerpen op je terras. Hou je terras clean, zodat de kans verkleint dat iemand struikelt op je terras. Ook de wind speelt een rol. Zeker lichte voorwerpen kunnen wel eens verplaatst worden door een felle windstoot. Veranker lichte voorwerpen dus goed, zodat ze zeker niet naar beneden vallen.

Tot slot speelt ook het materiaal van de ondergrond een rol in het veiligheidsaspect. Kies voor een slipvrije ondergrond, zodat het gevaar op slippartijen tot een minimum beperkt wordt.

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Door een dakterras te plaatsen op je plat dak, breng je ingrijpende veranderingen aan je woning aan. Moet je hiervoor een stedenbouwkundige vergunning aanvragen? Het antwoord hierop is duidelijk "ja".

Je zal de plannen voor je dakterras moeten voorleggen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente, en die zal je plannen moeten goedkeuren. Deze dienst zal bijvoorbeeld kijken naar het uitzicht dat je van je dakterras hebt op de eigendommen van je buren. De privacy van je buren moet immers intact blijven. Indien nodig, kan deze dienst je aanzetten tot het plaatsen van een afscherming op je terras.

Daarnaast moet je dakterras ook voldoen aan enkele bouwkundige voorschriften. Deze zijn echter verschillend van gemeente tot gemeente. Je doet er dus goed aan om vooraf even langs te gaan bij de gemeente om de juiste voorschriften op te vragen.

dakterras aanleggen © Shutterstock - Een gezellig dakterras met een naadloze vloer

Wat is de prijs voor de aanleg van een dakterras?

De prijs voor het aanleggen van een dakterras zal in grote mate afhangen van de grootte van je terras, de gekozen materialen en de bereikbaarheid van je terras. In de meeste gevallen zal de aanleg van een dakterras niet duurder zijn dan de aanleg van een gewoon terras.

De prijs hangt af van vele zaken. Elke situatie is anders, waardoor de prijs niet eenduidig te bepalen is op voorhand. Wil je graag een prijs op maat kennen, dan is het verstandig om gratis offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Dit kan je een idee gaven van hoeveel de plaatsing van je terras zou kosten.

Gratis offertes voor het aanleggen van een dakterras

Door ons offerteformulier in te vullen, vraag je gratis offertes aan bij verschillende aannemers in jouw buurt. Wij selecteren deze aannemers op basis van de gegevens in het formulier. Van elke aannemer ontvang je een offerte op maat, eventueel na eerst even bij je langs te zijn geweest om een kijkje te nemen naar je dak.

Door offertes te vergelijken, kan je een aanzienlijk bedrag besparen op je eindfactuur. Het loont dus zeker de moeite. Bovendien zijn alle offertes gratis en vrijblijvend, waardoor je niets te verliezen hebt.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg