×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Houten terrastegels leggen op je terras: hoe begin je eraan?

Wie een terras wil aanleggen, die heeft de keuze uit een brede waaier aan mogelijkheden. Je kan kiezen voor een terras met klinkers, een strakke gepolierde betonvloer of een houten terras. Ook een tegelterras is natuurlijk heel populair.

Wie een tegelterras wil aanleggen, maar ook wel een zwak heeft voor de charme van hout, die kan kiezen voor een terras met houten tegels. Deze tegels hebben als voordeel dat ze makkelijk te plaatsen zijn, en dat je er qua design vele kanten mee op kan.

Laten we eens kijken naar de mogelijkheden die je hebt, en hoe je zo’n houten tegelterras aanlegt.

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van houten terrastegels

In de inleiding hebben we al enkele voordelen van houten tegels aangehaald, maar deze opsomming was zeker nog niet volledig. Ook zijn er enkele nadelen aan verbonden, die we zeker niet willen achterhouden.

Dit is een oplijsting van de voornaamste voordelen en nadelen van een terras met houten tegels.

Voordelen van houten terrastegels

houten terrastegels © Shutterstock - Houten terrastegels zijn makkelijk te leggen, en geven een warme uitstraling aan je terras of balkon

+ Hout is natuurlijk een heel charmant en authentiek materiaal, dat zeker in de tuin zeer goed tot z’n recht komt. Heb je graag een terras dat rust uitstraalt, dan heb je met hout zeker een geschikt materiaal.

+ Hout heeft daarnaast nog een aantal andere voordelen. Zo wordt hout veel minder warm in de zomer, wat betekent dat je makkelijk blootvoets over je terras kan stappen. Dit kan je bijvoorbeeld niet met een stenen terras, dat soms te heet wordt in de zomer. Anderzijds koelt hout ook snel af als de zon is ondergegaan.

+ Verderop in dit artikel zal je ontdekken dat er vele verschillende houtsoorten en afmetingen zijn waarmee je kan werken. Je hebt dus heel veel mogelijkheden om je terras aan te kleden en creatief uit de hoek te komen.

+ Houten terrastegels zijn vrij makkelijk te plaatsen. Eens je een goede ondergrond hebt aangelegd, is het leggen van de terrastegels een vrij eenvoudige klus voor een ervaren doe-het-zelver.

+ Voor het aanleggen van een terras met houten tegels heb je geen speciale ondergrond nodig. Je kan het terras op zowel een vlakke als een hellende ondergrond aanleggen. Wel is het belangrijk dat de ondergrond voor het aanleggen van het terras goed wordt voorbereid. Meer daarover later in dit artikel.

Nadelen van houten terrastegels

In vergelijking met houten terrasplanken zijn tegels in hout vaak iets minder dik en iets minder stevig. Dit betekent dat het gevaar bestaat dat ze op termijn kunnen doorbuigen of kromtrekken. Het is dus beter om de tegels niet te zwaar te belasten. De stevigheid van de tegels hangt in grote mate af van de houtsoort die je kiest. Hardhout, zoals bankirai of padouk, is iets steviger en duurzamer, maar ook duurder.

Houten tegels hebben open voegen. Dit betekent dat er makkelijk kleine dingen tussen de voegen kunnen vallen.

De open voegen zijn ook een mogelijke weg voor ongedierte om van onderuit naar je terras te kruipen. Insecten verschuilen zich graag onder de terrastegels, omdat het een donkere en koele schuilplaats is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


houten tegelterras © Shutterstock - Houten terrastegels zijn makkelijk te leggen, en geven een warme uitstraling aan je terras of balkon

Welke houtsoorten kan je kiezen?

houten terrastegels © Shutterstock - Voor het leggen van houten terrastegels kan je kiezen uit verschillende soorten hout

Kies je voor een terras met houten tegels, dan kan je net zoals bij houten terrasplanken kiezen voor verschillende houtsoorten. Grofweg kan je de keuze maken tussen Europese houtsoorten en tropische hardhoutsoorten.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen beide houtsoorten. Zo is Europees hout een stuk goedkoper dan tropisch hardhout. Anderzijds zijn hardhoutsoorten iets sterker en duurzamer.

Europees hout is vaak afkomstig van naaldbomen uit bossen in Noord-Europa. Europees hout wordt daarom ook wel eens zachthout genoemd.

Europees hout is doorgaans minder goed bestand tegen vocht dan hardhout. Om Europees hout toch iets duurzamer te maken, wordt het hout vaak vooraf behandeld met een impregneermiddel. Dit is een speciaal product dat het hout beter bestand maakt tegen vocht. Dankzij dit impregneermiddel kunnen houten tegels van Europees hout toch minstens 10 à 15 jaar meegaan.

Tropisch hardhout is dan weer afkomstig uit wouden in Afrika en Zuid-Oost Azië. Het hout groeit in vochtige streken, en is daardoor uiterst goed bestand tegen vocht. Dit maakt het zeer sterk en duurzaam, en hierdoor loopt het minder risico om te vervormen of krom te trekken. Omwille van deze eigenschappen is hardhout ook veel duurder dan Europees hout. Bekende hardhoutsoorten zijn bankirai, ipé, afzelia, padouk en ceder.

Welke afmetingen kan je kiezen?

Ook op vlak van afmetingen heb je als consument wel wat keuze. Meestal zijn houten terrastegels te verkrijgen in een vierkante vorm. De meest gangbare afmetingen zijn 30 op 30cm, 50 op 50cm en 100 op 100cm.

Soms zijn grotere tegels ook onderverdeeld in vier kwadranten, waardoor je grote tegels toch het uitzicht hebben van kleine tegels.

Door creatief om te springen met formaten en design, kan je heel wat verschillende kanten op met je terras. Zo is het mogelijk om grote tegels af te wisselen met kleine tegels, waardoor je een heel mooi effect creëert.

Ook met patronen kan je heel creatief zijn. Heel vaak wordt er voor gekozen om de tegels afwisselend horizontaal en verticaal te plaatsen, wat de eentonigheid doorbreekt. Bovendien kan je dit ook nog eens combineren met verschillende kleurtinten, zoals lichte houttinten afwisselen met donkere houttinten.

houten terrastegels © Shutterstock - Voor het leggen van houten terrastegels kan je ook kiezen uit verschillende formaten

Hoe een terras met houten tegels aanleggen?

Bij het aanleggen van een terras met houten tuintegels is een stabiele ondergrond van cruciaal belang. In de meeste gevallen worden houten tegels op een stabiele houten balkenstructuur geplaatst. Deze balkenstructuur kan zowel op een harde ondergrond als in de volle grond geplaatst worden.

Harde ondergrond

Wil je de houten balkenstructuur op een harde ondergrond plaatsen? Dan kan je deze balken rechtstreeks op die harde ondergrond bevestigen met behulp van pluggen en schroeven.

Volle grond

Moet het terras op de volle grond aangelegd worden? Dan moet de balkenstructuur eerst op een steun geplaatst worden. Je hebt hiervoor de keuze tussen houten paaltjes of betonblokken.

Kies je voor harde houten paaltjes? Dan plaats je deze paaltjes best zo’n 60cm uit elkaar, en zo’n 40 à 50 centimeter diep in de grond. De paaltjes worden vervolgens stevig verankerd door er beton over te gieten.

Kies je voor betonblokken, dan kan je de betonblokken plaatsen op een laag van beton of gestabiliseerd zand.

Wanneer het terras geplaatst moet worden op de volle grond, dan is het ook raadzaam om vooraf een gronddoek aan te brengen, zodat geen onkruid van onderuit kan doorgroeien. De gronddoek beschermt je houten terras ook tegen vocht.

houten terrastegels leggen © Shutterstock - Houten terrastegels kan je leggen op een harde ondergrond of op de volle grond

Hoe een houten tegelterras onderhouden?

Qua onderhoud volstaat het om regelmatig bladeren en vuil van je terras weg te borstelen. Hierdoor vermijd je dat vlekken zich in het hout dringen.

Gebruik liefst geen hogedrukreiniger om je terras schoon te spuiten, want dit kan het hout beschadigen. Als alternatief gebruik je best een mengsel van water en groene zeep.

Het is ook raadzaam om je terras eenmaal per jaar te behandelen met een middel tegen mossen en algen.

houten terrastegels plaatsen © Shutterstock - Houten terrastegels zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden

Wat is de prijs voor een terras met houten tegels?

De prijs voor een terras met houten tegels hangt af van de grootte van je terras en de gekozen houtsoort.

De prijs voor een terras met houten tegels hangt af van verschillende factoren. De twee voornaamste factoren zijn de grootte van je terras en de gekozen houtsoorten.

Voor tegels gemaakt van geïmpregneerd Europees hout moet je rekenen op een prijs vanaf 20 à 25€ per vierkante meter. Ga je voor tegels in tropisch hardhout, dan liggen de prijzen al meteen een stuk hoger. Zo moet je voor tegels in bankirai rekenen op een prijs vanaf 45€ per vierkante meter. Bij sommige andere hardhoutsoorten kan de prijs per vierkante meter oplopen tot meer dan 100€.

Bovendien is dit enkel de prijs voor de tegels. Je moet er ook nog de prijs voor de draagconstructie bovenop tellen. Hier reken je best op een prijs van gemiddeld 30€ per vierkante meter.

Om te weten hoeveel het zou kosten om je terras te laten plaatsen door een professional, kan je best offertes aanvragen bij verschillende specialisten.

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

De prijs voor het laten plaatsen van je terras kan sterk schommelen van specialist tot specialist. Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt, is het verstandig om offertes aan te vragen en te vergelijken. Via onderstaand offerteformulier brengen wij je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, die je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend

terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg