×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een houten terras aanleggen: werkwijze, info en inspiratie

Hout is een veelgebruikt materiaal voor het aanleggen van terrassen. En dat komt voornamelijk omwille van de vele voordelen. Zo heeft hout een charmante en natuurlijke uitstraling, en kan je er vele kanten mee op. Je kan immers kiezen uit verschillende houtsoorten, die je elk nog eens op een verschillende manier kan bewerken. Hierdoor heb je altijd de mogelijkheid om je eigen touch aan je terras te geven.

Uit welke houtsoorten kan je allemaal kiezen? Hoe leg je een houten terras? En hoeveel kost het om een houten terras te laten aanleggen? Het antwoord op al je vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Waarom kiezen voor hout?

houten terras © Shutterstock - Een houten terras zorgt steeds voor een warm en gezellig gevoel in de tuin

Hoewel hout al zeer lang wordt gebruikt voor het aanleggen van terrassen, wordt het materiaal toch nog steeds populairder. En daar zijn een aantal goede redenen voor.

+ In vergelijking met andere materialen, zoals natuursteen of keramische klinkers, heeft hout een hele warme en natuurlijke uitstraling. Een houten terras vormt de perfecte toegangspoort tot de groene oase van je tuin.

+ Je kan kiezen uit verschillende houtsoorten. Bovendien heeft elke houtsoort een eigen uitstraling. Zo hebben tropische hardhoutsoorten een bijna exotische look. Houtsoorten kan je ook kiezen op basis van wat je zelf belangrijk vindt, zoals duurzaamheid, prijs en onderhoud. Zo vind je steeds een houtsoort die voldoet aan je vereisten.

+ Afhankelijk van de houtsoort die je kiest, heeft je terras regelmatig of weinig onderhoud nodig. Terrassen gemaakt van duurdere houtsoorten, zoals tropisch hardhout, hebben zelfs nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Ook zijn ze goed bestand tegen vocht en schimmels.

+ Hout is makkelijk te bewerken. Heeft je terras moeilijke hoeken of kantjes? Geen probleem, het is altijd mogelijk om hout perfect op maat te versnijden.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


houten terras © Shutterstock - Dit houten terras heeft een warme en moderne uitstraling. De groene omgeving zorgt voor een oase van rust

Welke houtsoorten kiezen voor je houten terras?

We hebben in dit artikel al vermeld dat je kan kiezen uit verschillende houtsoorten om je houten terras aan te leggen. Laten we eens kijken uit welke houtsoorten je kan kiezen, en wat hun verschillen zijn op vlak van prijs, duurzaamheid en onderhoud.

Tropisch hardhout

terras in tropisch hardhout © Shutterstock - Dit terras met Bankirai terrasplanken heeft een hele modieuze en exotische look

Tropische hardhoutsoorten winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Het zijn heel harde en duurzame houtsoorten die afkomstig zijn van wouden in Afrika en Zuid-Oost Azië.

Het grote voordeel van dit soort hout is dat het heel duurzaam is, heel goed bestand tegen vocht en schimmel, en bovendien nauwelijks onderhoud vergt. Je hoeft dit hout niet op voorhand te behandelen tegen vocht. Wel zal dit hout, net als alle andere houtsoorten, in de loop der jaren een natuurlijk vergrijzingsproces ondergaan. Veel mensen vinden dit wel mooi, maar indien je dit niet mooi vindt, dan kan je het hout altijd oliën of beitsen om zo z'n oorspronkelijke kleur te bewaren.

Er zijn vele soorten hardhout waaruit je kan kiezen. De meest bekende bij ons is misschien wel Bankirai, maar dit is zeker niet de enige hardhoutsoort. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor Padouk, Massaranduba, Ipé, Billinga, Afzelia en Azobe. De lijst is nog langer, maar dit zijn zeker de meest gebruikte houtsoorten in deze categorie.

Let op, ook binnen de hardhoutsoorten onderling heb je nog sterke verschillen op vlak van duurzaamheid en prijs. Zo kan de duurzaamheid schommelen tussen 20 jaar en 100 jaar. Sommige houtsoorten gaan zelfs langer dan 100 jaar mee. Uiteraard zal dit ook weerspiegeld worden in de prijs. Vergelijk dus goed alle houtsoorten vooraleer je een keuze maakt. Vraag raad aan een specialist!

Hoe een terras plaatsen in Padouk of Bankirai?

Europees hout

terras in europees hout © Shutterstock - Ook met duurzaam Europees hout kan je een modern en stijlvol terras aanleggen

Aangezien tropisch hardhout vrij duur kan zijn (later in dit artikel vergelijken we de prijzen), kiezen vele mensen ervoor om hun terras aan te leggen in goedkoper Europees hout. Want hoewel Europees hout iets minder duurzaam is, is het nog steeds uitstekend geschikt voor het aanleggen van een houten terras. Vaak wordt dan gekozen voor houtsoorten zoals kastanje, de Europese eik of de Siberische lariks.

Zowel de Europese eik als de kastanje bevinden zich in duurzaamheidsklasse II, wat betekent dat ze een duurzaamheid hebben die schommelt tussen de 15 en de 60 jaar. Andere Europese houtsoorten hebben een duurzaamheidsklasse van III.

Een groot voordeel van Europees hout is dat vele houtsoorten ecologisch verantwoord zijn aangeplant. Is dit iets waar je belang aan hecht, kijk dan zeker of het hout dat je koopt voorzien is van een PEFC of een FSC label. Op die manier weet je zeker dat je ecologisch verantwoord hout koopt.

Thermowood

thermowood © Shutterstock - Met Thermowood kies je voor een stijlvol en warm terras met verduurzaamd hout

Thermowood is de benaming voor Scandinavisch dennenhout dat behandeld werd met stoom en hitte. Als gevolg van deze behandeling kan de duurzaamheid van dit hout verhoogd worden naar meer dan 20 jaar, zodat het qua duurzaamheid te vergelijken valt met sommige tropische hardhoutsoorten. Tijdens de behandeling van het hout worden bovendien geen chemicaliën toegevoegd, waardoor Thermowood een zeer ecologisch karakter heeft.

Thermowood heeft als voordeel tegenover tropisch hardhout dat het veel goedkoper is. Ook is het veel meer ecologisch verantwoord hout, aangezien Scandinavisch dennenhout zeer snel groeit.

Omwille van de vele interessante voordelen wordt Thermowood steeds meer gebruikt voor het aanleggen van terrassen. Maar ook in interieurbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van Thermowood.

Een terras plaatsen met Thermowood? Voordelen en stappenplan!

Houtcomposiet

houtcomposiet © Shutterstock - Met houtcomposiet kies je voor kunststof terrasplanken met de warme looks van hout

Tot slot kan je ook nog kiezen voor houtcomposiet. Eigenlijk is dit geen 100% houtsoort, aangezien het een mengsel is van 60% houtvezels en 40% gerecycleerd plastic.

Omwille van deze unieke samenstelling heeft houtcomposiet een aantal interessante voordelen. Zo neemt het geen water op, waardoor het niet kan splinteren, rotten, splijten of kromtrekken. Omwille van deze eigenschap vormt houtcomposiet een mooi alternatief op tropisch hardhout. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat beide materialen in dezelfde prijsklasse en dezelfde duurzaamheidsklasse vallen. Houtcomposiet kan makkelijk meer dan 100 jaar mee.

Ook op vlak van design heb je met composiet hout vele mogelijkheden. Dit materiaal is te verkrijgen in vele kleurtinten. Je kan zelfs de uitstraling van tropisch hardhout naboosten.

Duurzaamheidsklassen voor hout

We hebben het in dit artikel al enkele keren gehad over duurzaamheidsklassen van hout. Wat betekent dit juist?

Hout wordt onderverdeeld in verschillende klassen, op basis van hoe duurzaam het hout is. De klassen variëren van klasse I (1) tot klasse V (5). Klasse I omvat de houtsoorten die het duurzaamst zijn, en dus het langste meegaan. Deze houtsoorten gaan minstens 25 jaar mee. Klasse V bevat de minst duurzame houtsoorten. De houtsoorten die zich in klasse III tot V bevinden zijn eigenlijk niet geschikt voor het aanleggen van terrassen.

KlasseLevensduurPrijs
IMinstens 25 jaar€€€€€
II15 à 25 jaar€€€€
IIINiet geschikt voor terrassen€€€
IVNiet geschikt voor terrassen€€
VNiet geschikt voor terrassen

Hoe een houten terras aanleggen?

Nu je de houtsoort hebt gekozen, is het tijd voor het aanleggen van het terras. Grofweg verloopt het aanleggen van een houten terras steeds op dezelfde wijze. De belangrijkste aandachtspunten zijn een stevige en stabiele ondergrond, en een goede afwatering.

Ondergrond

Vooraleer je begint met het leggen van een balkenstructuur, is het belangrijk om een gronddoek aan te brengen op de ondergrond. Deze gronddoek zorgt ervoor dat het hout niet in aanraking komt met vochtige grond, en vermijdt dus dat het hout zal rotten. Bovendien houdt het onkruid tegen. Ook heeft de gronddoek een drainerende functie. Het laat toe dat regenwater in de grond kan trekken, en dus niet op je terras blijft liggen.

Een terras met houten planken bevestig je steeds op een onderliggende balkenstructuur. Je kan de balken evenwijdig met de planken plaatsen, maar je zal een steviger resultaat bekomen indien de de balken kruist met de planken. Hoe groot de afstand tussen de balken moet zijn, hangt af van de breedte en de dikte van je terrasplanken. Hoe steviger je planken, hoe groter de tussenafstand in de balkenstructuur kan zijn.

Deze regel kan je volgen:

Hoe de onderliggende balkenstructuur wordt aangebracht, hangt bovendien ook af van de ondergrond. Je kan de balkenstructuur aanbrengen in de volle grond, of op een harde ondergrond, bijvoorbeeld tegels.

Volle grond

Indien je een balkenstructuur moet aanbrengen op volle grond, dan werk je best met houten paaltjes. Steek de paaltjes zo'n 40 à 50 cm in de grond, zodat ze goed stevig staan.

Als alternatief kan je ook werken met betonblokken. Het houten raamwerk rust dan op de betonblokken, die op hun beurt zijn aangebracht op gestabiliseerd zand.

In beide gevallen mag je niet vergeten om een geotextiel doek aan te brengen, om vochtproblemen en onkruidgroei tegen te gaan.

Harde ondergrond

Indien je een houten terras wil aanbrengen op een al bestaande harde ondergrond, zoals tegels of beton, dan kan je het houten raamwerk rechtstreeks op deze harde ondergrond leggen. Je moet dan wel zeker zijn dat deze harde ondergrond voldoende stevig is, en dat je de komende jaren geen last zal hebben van verzakkingen.

houten terras plaatsen © Shutterstock - Een houten terras kan op verschillende manieren geplaatst worden. Vaak wordt gekozen voor een onderliggende balkenstructuur.

Wat is de prijs voor een houten terras?

De prijs van een houten terras hangt voornamelijk af van de houtsoort die je kiest. Zoals al vermeld zijn terrassen in tropisch hardhout vaak duurder, omdat deze houtsoorten veel duurzamer zijn. Terrassen in Europees hout of Thermowood zijn dan weer goedkoper.

HoutsoortPrijs per vierkante meter
Tropisch hardhout50 à 150 €
Europees hout50 à 100 €
Thermowood35 à 60 €
Houtcomposiet70 à 125 €

Naast de prijs voor het hout moet je ook nog rekening houden met de prijs voor het bevestigingsmateriaal. Reken hier op een prijs van zo'n 10€ per vierkante meter. Voor de draagconstructie onder je houten terrasplanken reken je best op een prijs van zo'n 30€ per vierkante meter, al zal dit ook sterk afhangen van de gekozen methode.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

houten terras aanleggen © Shutterstock - Indien je je terras laat plaatsen door een professionele aannemer, geniet je heel wat (financiële) voordelen

Voor het zelf plaatsen van je houten terras mag je dus rekenen op een gemiddelde prijs van zo'n 75€ per vierkante meter. Is het voordeliger om je terras zelf te plaatsen? Of laat je dit toch beter over aan een vakman?

Wel, indien je in zee gaat met een vakman, dan kan je genieten van enkele interessante voordelen. In sommige gevallen zal je een lagere prijs betalen voor duurdere houtsoorten, aangezien vakmannen soms voordeligere prijzen kunnen bekomen. Bovendien zal je slechts 6% BTW betalen indien je terras grenst aan je woning.

in sommige gevallen zal je dus al snel enkele honderden euro's kunnen besparen, waardoor het prijsverschil tussen zelf plaatsen en laten plaatsen heel verwaarloosbaar wordt.

Gratis offertes voor het aanleggen van een houten terras

Benieuwd naar de prijs voor het laten plaatsen van je houten terras? Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt snel gratis offertes op maat van meerdere specialisten actief in jouw regio.

Vergelijk offertes, en bespaar tot wel 35% op je eindfactuur. Alle offertes zijn bovendien 100% gratis en volledig vrijblijvend!


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg