×
×

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Op zoek naar een specialist in het leggen van terrassen? Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste specialisten in de buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, want er kunnen soms grote prijsverschillen zijn tussen specialisten onderling.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een Bankirai terras aanleggen: werkwijze, info en inspiratie

Bankirai, soms ook wel Bangkirai geschreven, is een type hardhout dat vaak gebruikt wordt voor het aanleggen van terrassen. Bankirai terrassen zien er heel stijlvol uit, en zijn daarom bijzonder populair geworden de laatste jaren. Maar dat is lang niet het enige voordeel van bankirai.

Redenen genoeg dus om eens te kijken wat bankirai zo geschikt maakt voor het aanleggen van een terras.

In dit artikel:

Oorsprong van bankirai

bankirai © Shutterstock - Bankirai terrasplanken geven je terras een exotische look

Bankirai is een tropisch hardhout dat z'n oorsprong vindt in de regenwouden van Maleisië en Indonesië. In mindere mate is Bankirai ook afkomstig uit andere landen in Zuid-Oost Azië.

Bankirai heeft een hele fijne houtstructuur en heeft ook een mooie lichte houtnerftekening. Het hout heeft een geel-bruine kleur met fraaie roodtinten.

Let er wel op dat je het juiste type Bankirai kiest. De duurzame, kwaliteitsvolle variant met duurzaamheidsklasse II is de Yellow Balau Bankirai. Je kan namelijk ook kiezen voor de Red Balau, een minder kwalitatieve variant met duurzaamheidsklasse III.

Effen terrasplanken of planken met groeven

Bankirai terrasplanken zijn te verkrijgen met of zonder groeven. Er wordt wel eens gezegd dat terrasplanken met groeven vooral als voordeel hebben dat ze minder glad zijn. Maar dat is een foute veronderstelling.

Bij terrasplanken met groeven kan vuil, vocht en mos zich namelijk makkelijk opstapelen tussen de groeven, waardoor de terrasplanken pas echt glad worden.

Bij terrasplanken zonder groef heb je geen opstapeling van vuil, vocht en mos. Hier kan je dit namelijk makkelijk afspoelen. Terrasplanken zonder groef zijn dus veel makkelijker schoon te houden.

De keuze voor een bepaalde uitvoering is dus voornamelijk een esthetische keuze.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


bankirai terras © Shutterstock - Een modern en gezellig terras met bankirai terrasplanken, bevestigd aan de ondergrond met schroeven

Wat zijn de voordelen van een bankirai terras?

bankirai terras © Shutterstock - Een Bankirai terras heeft heel wat interessante voordelen

+ Bankirai is een tropische hardhout soort. Hardhout staat erom bekend zeer stevig te zijn, en een lange levensduur te hebben. Een bankirai terras gaat 25 tot 40 jaar mee, afhankelijk van hoe goed het onderhouden wordt.

+ Een terras in bankirai is vooral populair omwille van de unieke uitstraling. Het hout straalt een soort tropische charme uit, waardoor je terras een heel exotische look kan hebben. De fijne en gelijkmatige houtnerfstructuur draagt hier zeker toe bij.

+ Ook de typische kleuren dragen bij tot die stijlvolle uitstraling. Bankirai hout is geel tot bruinachtig, met ook enkele roodtinten.

+ Bankirai is een heel duurzame houtsoort. Het behoort to duurzaamheidsklasse II, en heeft een levensduur van 25 tot 30 jaar en meer.

+ Bankirai is een houtsoort die heel goed tegen vocht kan, net zoals het meeste andere tropische hardhout. Net daarom zijn deze houtsoorten zeer populair voor buitentoepassingen, zoals afsluitingen en terrassen.

+ Ook tegen schimmel is bankirai zeer goed bestand. Schimmel heeft geen enkele kans om zich vast te zetten op bankirai.

+ Bankirai is ook goed bestand tegen beschadiging door insecten, zoals houtworm.

+ Bankirai is heel onderhoudsvriendelijk. Het is een houtsoort die zichzelf reinigt. Je hoeft het hout af en toe eens te reinigen met speciaal hiervoor bestemde producten. Meer over het onderhoud van een bankirai terras vind je verderop in dit artikel.

+ Tot slot is bankirai ook goed bestand tegen krimpen en vervormen. Het zoal ook nauwelijks splijten of buigen.

Hoe een bankirai terras aanleggen?

Een terras in bankirai aanleggen doe je in verschillende stappen. Als eerste is een goede ondergrond zeer belangrijk. Is de ondergrond op de juiste manier voorbereid, dan wordt het leggen van de planken des te makkelijker.

Voel je je niet handig genoeg om het terras zelf aan te leggen? Aarzel niet om een beroep te doen op een ervaren specialist. Een verkeerd gelegd terras kan je immers veel geld kosten achteraf.

De ondergrond

Zoals bij elk type terras is een goede ondergrond cruciaal. Je kan de terrasplanken op verschillende manieren op een ondergrond bevestigen. Je kan ervoor kiezen om met een balkenstructuur te werken, maar de terrasplanken kunnen ook op een bestaande harde ondergrond geplaatst worden.

Bestaande harde ondergrond

Een bankirai terras kan perfect op een bestaande harde ondergrond bevestigd worden. Dit is trouwens ook meteen de makkelijkste oplossing, want je kan de terrasplanken met schroeven en pluggen meteen bevestigen op de ondergrond.

Balkenstructuur

Is er nog geen bestaande harde ondergrond, dan kan je het terras ook in de volle grond plaatsen. Hierbij heb je twee mogelijke uitvoeringen.

In een eerste uitvoering plaats je een balkenstructuur op houten palen, die zo'n 40 à 50 centimeter diep in de grond steken. Gebruik hier een tussenruimte van zo'n 60 centimeter. Rond de balkenstructuur zet je dan een betonnen versteviging.

In een tweede uitvoering kan je er ook voor kiezen om de balkenstructuur op een betonnen ondergrond te plaatsen. Gebruik hiervoor betonblokken, die je op een ondergrond van gestabiliseerd zand of beton plaatst.

bankirai terras aanleggen © Shutterstock - In dit voorbeeld wordt een bankirai terras aangelegd op een balkenstructuur

Bankirai terrasplanken bevestigen

Is de balkenstructuur correct geplaatst, dan kan je overgaan tot het aanbrengen van de terrasplanken. Je kan de terrasplanken op 3 verschillende manieren aanbrengen op de onderliggende balkenstructuur.

bankirai terras © Shutterstock - In dit voorbeeld werden de bankirai terrasplanken bevestigd met schroeven

Met zichtbare schroeven

Als eerste kan je schroeven gebruiken om de planken te bevestigen. De schroeven zijn zichtbaar, waardoor het belangrijk is dat je de schroeven op een enkele lijn én op de gelijke afstand van elkaar plaatst. Dit zorgt voor een mooier eindresultaat.

Indien je de schroeven zomaar in de planken draait, kan het zijn dat de kop van de schroeven beschadigd raakt. Daarom moet je de terrasplanken altijd eerst voorboren.

Kies bij voorkeur voor schroeven uit roestvrij staal. Andere varianten kunnen immers gaan roesten, waardoor ook het hout kan verkleuren.

Met clips

Terrasplanken kunnen ook bevestigd worden met behulp van een clipsysteem. Clips zijn over het algemeen iets duurder, maar het heeft wel als voordeel dat het een onzichtbaar bevestigingssysteem is.

Er zijn verschillende clipsystemen waaruit je kan kiezen. Maar ze werken wel allemaal op dezelfde manier. Ze moeten bevestigd worden in de groef in de smalle zijde van de terrasplanken.

Op latten

Bij dit systeem worden de terrasplanken op een onzichtbare manier op een bijkomende lattenstructuur bevestigd. Deze latten zijn zo'n 2cm dik, en worden op hun beurt op de balkenstructuur bevestigd.

De voordelen van dit systeem zijn de onzichtbare afwerking en de stevige onderstructuur.

Hoe een bankirai terras onderhouden?

Bankirai is een tropisch hardhout van duurzaamheidsklasse II. Dit betekent dat deze houtsoort een lange levensduur heeft, en zeer onderhoudsvriendelijk is.

Maar dat betekent niet dat je niet naar je terras moet omzien. Hoe beter je je terras onderhoudt, hoe meer je de levensduur van je terras kan verlengen. Je terras onderhouden kan al door enkele eenvoudige dingen te doen.

Zo volstaat het om jaarlijks je terras te reinigen met water. Vermijd hierbij wel bleekwater en andere schadelijke producten.

Voorts kan je je terras ook behandelen tegen slipgevaar. Hiervoor breng je een speciale antislipbeits aan.

Vergrijzing of niet?

bankirai terras © Shutterstock - Na verloop van tijd zullen bankirai terrasplanken gaan vergrijzen

Onder invloed van zon en regen zal je bankirai terras in de loop der jaren gaan vergrijzen. Op zich is hier niets mis mee. Veel mensen vinden een vergrijsd terras wel een soort charme hebben. Om een terras mooi te laten vergrijzen, is het aan te raden om je terras niet te bewerken met vernis of verf.

Wil je die vergrijzing toch liever voorkomen? Dan kan je speciale bankirai olie aanbrengen op je terras. Dit doe je met een roller, kwast of doek. De olie zal ervoor zorgen dat het hout z'n structuur behoudt, en daardoor is het beter beschermd tegen vuil, vocht en verkleuring.

Hoe vaak je de olie moet aanbrengen, hangt af van hoe frequent het terras gebruikt wordt. Afhankelijk van gebruik, breng je de olie 1 tot 2 keer per jaar aan.

Wat is de prijs voor een bankirai terras?

Bankirai is een vrij dure houtsoort in vergelijking met Europese houtsoorten. De prijs voor een Bankirai terras zal dan ook iets hoger liggen.

Voor een Bankirai terras moet je rekenen op een prijs tussen 80 en 150€ per m².

Voor een Bankirai terras moet je rekenen op een prijs tussen 80 en 150€ per m². Hierin zit wel alles inbegrepen. Het gaat dan om het aanbrengen van het worteldoek, de balkenstructuur voor de ondergrond, de andere materiaalkosten en de plaatsingskosten. Voor de plaatsingskosten alleen zou je een prijs moeten rekenen van zo'n 75€ per vierkante meter.

In vergelijking met sommige andere houtsoorten heeft bankirai zeker een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zo heeft bankirai een vergelijkbare levensduur als teak, een houtsoort met duurzaamheidsklasse I. Teak is wel veel duurder, ongeveer 120€ per m² excl. btw en plaatsing.

Gratis offertes voor het aanleggen van een Bankirai terras

Een bankirai terras aanleggen is op zich niet zo moeilijk. Maar het is altijd raadzaam om een beroep te doen op een professionele vakman. Wil je graag weten hoeveel die kost? Via ons offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij specialisten in jouw regio.

Vergelijk offertes, en bespaar tot wel 35% op je eindfactuur. Alle offertes zijn bovendien 100% gratis en volledig vrijblijvend!


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg